torstai 26. helmikuuta 2015

1v synttäriä

  Siinä se kuopuksemme ensimmäinen vuosi sitte meni ja juhlat on juhlittu. Kakku toiveita hänellä itsellä ei vielä ollut, mutta siskosta jo olikin vähän apua suunnittelussa ja leipomisessa. Olisi kuulemma autokakku pitänyt tehdä, mutta löysinkin netistä hauskan idean, jossa pojan 1v synttäreillä tarjottavat olivat leikkikuormureiden lavoilla ja kakussakin joku kuormuri oli. Tein kakun minttu-valkosuklaatäytteellä ja koristelin suklaarusinoilla, jotka esittävät kiviä ja suklaaströsselillä, joka on "hiekkaa":). Laitoin kakkuun vielä pienoismalli
avant-kuormaajan.






  Kinuskikissan blogista löysin ohjeen Daim-jäätelöleivoksiin ja nämä olivatkin niin hyviä, että sai tehdä kaksi annosta. Suolaisina tarjosin kylmäsavulohi- ja pororullia, joihin ohjeen löysin myös Kinuskikissan blogista. Itse synttärisankari ei paljoa näitä päässyt maistelemaan, mutta ostin kuivattujahedelmiä karkin korvikkeeksi. Eipä ne juuri miltään omasta mielestä maistunut, kun otin sellaisia mitä ei ollut sokeroitu, mutta meidän pikku miehellä on sen verran ruokahalut kohdillaan, ettei paljoa valkkaile mitä syö.








  Synttärilahjatkin sattuivat osumaan teemaan, kun pikku työmies sai asiaankuuluvat housut ja kuorma-auton.



maanantai 23. helmikuuta 2015

Kirjoille hylly kuormalavasta

  Moni on tehnyt kuormalavoista mm. sohvapöytiä ja sänkyjä. Itse myös olen miettinyt, että mitähän
Viivan kohdalta sahasin kahtia.
niistä tekisi. Sohvapöytä tulee äkkiä aika kalliiksi, 
vaikka siitä lavasta ei mitään tarvisi maksaakkaan. Ja on se aika työlästäkin ensin hioa ja sitten maalata, kun lavoista löytyy yllättävän paljon pieniä kolosia. Ja maaliakin aika paljon niihin uppoaa. Jos siihen haluaa vielä lasin päälle ja pyörät alle niin johan hinta pompsahtaa melkein 100 euroon.
  Asiaa mietittyäni päätin kokeilla tehdä pienestä
lavasta hyllyä. Se olikin helppo tehdä kun piti vaan sahata lava kahtia. Jos olisi halunnut vähän rouheamman hyllyn niin se olisikin ollut sillä selvä, mutta hioin ja tasailin reunat suunnilleen samanlaisiksi. Sitten ei muutakun maalia pintaa. Tähän ei siis mitään isompia timpurin taitoja tarvittu:). 

  Hyllyä voisi käyttää moneenkin eri tarkotukseen esim. viinipulloille tai vaikka kukille. Meillä hylly meni kirjoille lastenhuoneen seinälle, ettei pikku monsteri ylety niihin. Taidan vielä tehdä ainakin pari näitä ulkokukille.






torstai 12. helmikuuta 2015

Puulaatikko takkapuille

  On aika hullua, kuinka paljon ihan käypää ja ehjää
tavaraa heitetään roskiin, koska se on helpoin tapa päästä eroon jostain mitä ei enään itse tarvitse. Yksi asia mikä kovasti ihmetyttää on kuormalavat, jotka ovat niitä kertakäyttösiä.
  Meillä on ollut puunkantopussina Ikeasta ostettu
kauppakassi. Hyvin se on jaksanut nämä neljä talvea, mutta nyt alkaa olemaan sen verran reikää pohjassa, että on aika luopua siitä. No eihän se toki kovin hienokaan ole ollut, joten päätin tehdä puille uuden säilytys paikan. Polttopuut myös painavat aikalailla, joten olen haaveillut laatikosta jossa on pyörät alla. Elippä ensin kottikärryillä puut liiteriltä terassille ja kärryistä laatikkoon niin ei selkä hiessä tarvi kantaa puita sisälle.
  Teemana tässä hommassa oli kierrätys, joten raaka-aineita en halunnut hakea puukaupasta. Kertakäyttökuormalavojen päällä käytetään joskus kansia, jotka on tehty laudoista ja laudat niissä ovat usein ihan uuden veroisia.
  Ensin piti irrottaa laudat erilleen ja vielä repiä niistä
naulat pois, sitten sahata sopivan mittaisiksi. Koska halusin käyttää laudat mahdollisimman tehokkaasti eli vähän hukka pätkiä, niin laatikon kooksi tuli 60×37×37cm (lev.×syv.×kork.). Kun laudat oli sahattu niin vielä nopea hiominen ja päätylevyjen liimaus. Sitten kasasin laatikon.
Halusin, että laatikko näyttää vähän vanhalta ja kuluneelta. Maalasin ensin mustaa alle ja valkoista päälle ja lopuksi vielä hion niin, että musta maali näkyy vähän alta. On paljon helpompi maalata suoria lautoja kuin valmiita kappaleita, joissa on kaikenlaisia pikku kolosia, niin purin laatikon ja
maalasin laudat irrallaan. Kun olin ne vielä hionut, kasasin laatikon uudelleen. Viimeistelin laatikon kantokahvoilla ja pyörillä. Pohjaan tein vielä irrotettavan levyn, ettei puuroskat mene lattialle, mutta on helppo tyhjentää ne ottamalla pohja pois.


  Kysyin tyttäreni (4v.) mielipidettä laatikosta niin vastaus oli "ihan hieno, mutta vähän tylsä". No totuus taitaa tulla sieltä lapsen suusta.... :)

keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Vanhalle ikkunalle uusi elämä

  Olen haalinut itselleni kasan vanhoja ikkunoita odottamaan, että keksin niille uutta käyttöä. Halusin kuitenkin miettiä huolella mitä niistä haluan tehdä, etten hätäpäissäni aloita jotain mikä ei sitten miellytäkkään.  
  Voisi luulla, että äkkiähän yhden ikkunan hioo ja maalaa nätiksi, mutta siinä on yllättävän paljon hommaa (tai ainakin niissä ikkunoissa mitä minulla on). Ensin irrotin saranat ja lukko systeemin. Niistä jäikin rumat jäljet ikkunanpokiin, joten ne piti täyttää ja peittää jollain. Reijät joissa oli ikkunankahva täytin puu tikuilla ja viimeistelin kitillä. Toisessa pitkässä sivussa oli lukitussysteemi ja siitä jäi liian syvä jälki alkaa täyttämään sitä millään, niin tein sille reunalle pienen hyllyn. Saranoista jäi jäljet toiseen pitkään sivuun, mutta ne oli helppo sahata pois ja viimeistellä hiomalla. Lyhyet reunat eivät nekään samanlaiset olleet joten toiseen reunaan piti tehdä pala, jotta päädyt näyttäisivät edes vähän samanlaisilta. Sitten vasta kun nämä olin tehnyt pääsin hiomaan ja maalaamaan.





  Aluksi päässäni pyöri vaan ajatus valokuvakehyksistä, mutta ikkunat ovat hankalan kokosia valokuville. En osannut päättää tulisiko yhteen lasiin yksi kuva vai monta ja kuinka osaan teettää kuvan, että se sopii siihen niin, ettei tarvitse leikata kuvasta liikaa pois. Joten päätin unohtaa sen suunnitelman ja alottaa alusta.
  Tein vanhoista taulunkehyksistä liitutaulun ja maalia jäi siitä aika paljonkin yli niin päätin kokeilla maalata sillä lasiin. Vähän kyllä mietitytti, että kuinka maali mahtaa pysyä siinä, mutta hyvin näyttää pysyvän. Maalasin siis yhden kolmesta lasista liitutaulumaalilla.





  En kuitenkaan ollut päässyt yli siitä valokuva ideasta joten sitä piti kokeilla yhteen lasiin. Verhoilin ruudun kokosen vanerin kankaalla ja laitoin muutaman kuvan siihen. Jos mieli muuttuu niin sitä voi muokata helposti vaikka yhdelle isommalle kuvalle (jos osaan teettää oikean kokosen:) ) tai useammalle pienelle.





  Sitten jäi vielä yksi ruutu jäljelle. Siitä otin lasin pois ja tein muistitaulun johon voi laittaa tärkeitä lappuja. Taulun päällystin kankaalla ja kankaan alle pehmusteeksi vähän vanua. Sitten vielä muutama nauha ristiin, joiden alla liput ja laput pysyvät.





  Kun sain taulun laitettettua eteisen seinään, niin piti muutamia kertoja ihan mennä katsomaan ja ihailemaan miten hieno siitä tulikaan:).